17 dic 2016

ALEP 1994


La Ciutadella d'Alep (Síria) és --o era...-- un gran palau medieval localitzat en el centre de la ciutat antiga d'Alep.
Considerat un dels castells més grans i antics del món, l'ús del turó de la ciutadella es remunta almenys a la meitat del tercer mil·lenni abans de Crist. Posteriorment, va ser ocupada per pobles d'altres civilitzacions: grecs, bizantins, mamelucs i la dinastia aiúbida...
Un ampli treball de conservació va tenir lloc en la dècada de 2000 per la "Fundació Aga Khan per la Cultura" en col·laboració amb la Societat Arqueològica Alep. 
Quina pena, ves a saber com està avui dia...!




Al basar d’Alep no hi vaig trobar comerciants pesats ni haver d'esquivar mirades si no volíem veure'ns davant d'un mostrari de catifes de gran qualitat o andròmines de qualsevol tipus. Em va semblar un dels més tranquils i ben ordenats dels que he visitat (el d’alimentació feia goig de veure, amb tots els pollastres ben arrenglerats, tots els ronyons ben posats, tots els fetgets, tots els pedrers...)


A l’Alep de 1994 el turisme era pràcticament inexistent i la gent no tenia vers nosaltres cap mena de malfiança. I és que els sirians ens van dispensar un tracte sincer i el seu somriure era de veritat.

Sovint em pregunto què deu haver estat d’aquestes persones...